Vanilla Twillight: Nasi Lemak Kukus

Cute & Top Bloggers

Sunday, June 12, 2011

Nasi Lemak Kukus



Nasi Lemak Kukus

Agaknya korang pernah dengar tak?
Mesti ade yang pernah dengar kan..?
Serius sangat sedap..
Kak sepupu Shiety suka sangat makan Nasi Lemak Kukus ni..

Tapi sekarang kan ade Hot Topik berkenaan Nasi Lemak nie..
So kenalah kurang kan makan..
Cuma sekali sekala masak nasi lemak ni ..apa salahnya kan?

Jom kita try buat..


Paparan google








Penyedian for seisi keluarga
4-5 orang (yang bukan kuat makan eh)


Bahan-bahan:
5 cawan beras ( atau secukupnya )
Santan pekat ~ secukupnya
3 helai daun pandan
1 inci halia ~ dihiris
Garam secukup rasa
Sedikit gula ( secubit )



Cara penyediaan Nasi Lemak Kukus:
1. Basuh dan rendam beras selama lebih kurang 2-3 jam.(nak buang sikit kanji nya tuh)
2. Didihkan air dalam pengukus. Kukus beras selama 20 minit atau beras separuh masak(kelihatan kering).
3. Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sehingga air rendaman itu sejuk.
4. Setelah itu kukus semula beras tadi lebih kurang 10 minit.
5. Keluarkan beras tadi dan gaul bersama santan yang telah dicampur garam dan gula serta hirisan halia.
6. Biar seketika atau 10 minit supaya santan menyerap masuk ke dalam beras.
7. Akhir sekali, kukus sekali lagi nasi bersama daun pandan hingga nasi masak, kelihatan berderai dan cantik.

** Semasa mengukus, lubangkan dengan jari supaya
 beras tersebut masak sekata.
Ehsan Mr Google Lagi
Sambal Tumis Ikan Bilis


Bahan-bahan:1 mangkuk ikan bilis

15-20 tangkai cili kering ~ dikisar ( jika nak pedas tambah lagi )
6 ulas bawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
1-2 labu bawang besar ~ dihiris
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak untuk menumis





Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan bilis sehingga garing, kemudian angkat dan toskan minyaknya.
2. Lebihan minyak tadi, gunakan utk menumis sambal.
3. Masukkan bawang kisar, tumis hingga naik bau dan agak garing kemudian masukkan cili kisar.
4. Goreng cili dgn api yg perlahan sehingga pecah minyak dan cili betul2 masak/garing.
5. Kemudian masukkan sedikit air, air asam jawa, garam dan gula.
6. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan ikan bilis.
7. Biarkan sedikit kering, kemudian masukkan bawang besar.
8. Kacau sehingga bawang layu dan kuah jadi pekat bolehlah diangkat.


**Kalau suka blhlh letakkan sedikit belacan.

Bahan sampingan lain:Ikan bilis goreng, kacang tanah(digoreng), telur rebus dan hirisan timun.

Sumber : Buku Resepi Mak hehe..

wassalam



Thanks for reading ! Do drop some comments!

9 comments:

  1. wah best nasi lemak kukus ni...siapa ckp mkn n.lemak bleh jadi gumuk...xcayalah...mkn apa pun kalo blebihan mmg akan jd gumuk bkn n.lemak jek kan???...hoho...nice nasi lemak!

    NASI LEMAK YANG BERLEMAK?
    MI BANDUNG MUO | CERITA DISEBALIKNYA

    ReplyDelete
  2. dah buat anta sini..
    nak rasa..HAHAHAH

    ReplyDelete
  3. sedap ke nasi lemak kukus? farah tak pernah rasa...:)
    mau juga farah rasa tapi tak tau cmne nak buat...:(

    ReplyDelete
  4. alahai...sedapnye...agak2 awek gary pandai buat ke yer?... hehehe...

    gary follow cne...

    ReplyDelete
  5. @Odah One = OdahOnebetul tu..nasik lemak jadi lemak bila makan berlebihan.. cuma kena ontrol jer la. kan.. :)

    ReplyDelete
  6. @muhamad hanifbole2.... nanti saya anta .... dalam angan2 hehe...

    ReplyDelete
  7. @farah adilafarah.. bole cuba2 nie.. sedap la bila dah jadi.. sepupu Shiety suka .... :)

    ReplyDelete
  8. @dianatula diana.. susah kan nak jumpa... Shiety pown rasa nie masa Shiety duk kat Selangor dulu :)

    ReplyDelete
  9. @GaRy™maSyeh gary.. xpe2 law dy xpndai masak bg jer dia resepi nie... konfirm jadi :)

    ReplyDelete

http://www.picgifs.com/avatars/animals/ladybug/avatars-ladybug-802520.gif
Komen-komen lah.. Jangan segan ok.. :)
komen baik saya puji..komen kritik saya terima..
komen kejam saya rejam kamu... wakakaka...