Mari tengok nie....
Garing kat luar lembut kat dalam.. |
First sekali, korang kenalah prepare bahan-bahan nya dulu...
Law tiada, g beli... law kurang, p tambah kan...
Pastikan barang tue cukup ye bukan setakat ade jer... :)
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 300 gm sotong (dalam 3 @ 4 sotong biasa la)
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sk baking powder
- 1 biji telur
- sedikit garam
- lada sulah
Sekarang kita mulakan proses memasak kita....
*Jangan lupa pakai apron
*Hati-hati bila nak masukkan sotong tu.. takut meletop jer..kang melecur tangan korang ngn minyak panas 2...
Cara-cara
- Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
- Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
- Pukul telur setakat nak satukan yg kuning dgn yg putih jer. Masukkan sotong ke dalam telur. Ketepikan.
- Gaul tepung dgn bp. Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. Kalu nak pedas boleh letak sikit serbuk kari dalam tepung.
- Goreng deep fry sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min kalau tak nanti sotong keras and liat pulak.
Cubalah..
I did try it but mula2 nye shiety xguna telur...
tepung xlekat la..
tapi still sedap ...
tgOk lah image bawah nie yang shiety masak... hehe...
Credit to Myresipi....
ohho.. kalo bab-bab celup tepung nih aku guna tepung goreng yang segera je...
ReplyDeletehmm... nanti2 boleh ah nak try.. hehehhh
boley2.. cuba la..
ReplyDeletelaw jadi .. gtaw lw..hehe