Vanilla Twillight: Kelebihan Malam Nisfu Sya’ban

Cute & Top Bloggers

Friday, June 13, 2014

Kelebihan Malam Nisfu Sya’ban

Assalamualaikum..

Semoga kalian sihat sihat sahaja..
Entri kali nie, Shie just nak share sedikit info mengenai
Kelebihan Malam Nisfu Syaaban  (15 Syaaban 1435H)
yang berlalu dua hari lepas..
Digalakkan untuk membaca surah Yaasin sebanyak tiga kali dan diniatkan untuk dipanjangkan umur, memohon diberi rezeki yang cukup dan berkat serta diberi keimanan dan ketaqwaan yang mantap..
Dikatakan dalam malam ini, Allah sangat mendengar doa hambaNya..
Adalah sangat mustajab kalau berdoa di dalam waktu ini...

 Okay, berikut adalah Keistimewaan Malam Nisfu Syaaban yang Allah pernah janjikan pada hambaNya..
Semoga bertambah amalan dan keimanan kita dalam mencari keredhaan Allah..


1. Dari sayyidina Ali: Baginda Rasulullah SAW maksudnya:

Apabila datang malam nisfu sya’ban maka beribadahlah di malamnya dan puasalah di siang harinya sesungguhnya Allah menurunkan rahmatNya dan para Malaikatnya pada malam itu dan berkata siapa yang minta rezeki ku beri, siapa meminta keselamatan aku pelihara, siapa yang hendak sesuatu maka akan ku kabulkan sampai terbit fajar.


2. Dari Muaz bin jabal, Bersabda baginda RasulullahuSAW maksudnya:

Pada malam nisfu sya’ban menurunkan Allah akan RahmatNYA dan para malaikatnya maka mengampuni Allah akan Dosa-dosa hambanya.

Di riwayatkan bahawa pemindahan semua perkara dari lauhil mahfuz pada malam nisfu sya’ban dan selesai pada malam lailatul Qadar Di serahkan urusan rezeki pada Malaikat Mikail urusan perang/gempa/bencana pada Malaikat Jibril , urusan amal pada Malaikat penghulu langit dunia dan urusan Musibah pada Malaikat maut.


3. Daripada sayyidah Aisyah berkata:

Malam nisfu sya’ban aku terbagun dan rasulullah tidak ada di sampingku maka aku cari dan ternyata baginda ada di pekuburan sambil memandang ke langit kemudian berkata sungguh Allah menurunkan rahmatNya dan MalaikatNya ke langit dunia pada malam nisfu sya’ban dan mengampuni dosa hambanya


4. Daripada Sayidah Aisyah berkata:

Rasulullah berdiri sembahyang dan kemudian sujud sangat lama sehingga aku menyangka beginda telah wafat. Was – was aku melihat sedemikian maka aku gerak-gerakan hujung kaki beliau maka bergeraklah. Kemudian aku kembali ke rumah dan ketika beginda selesai dari sembahyang, Baginda datang dan berkata: ” tahukah kamu malam apakah ini?

Berkata Aisyah: Allah dan Rasulnya yang lebih tahu

Berkata Baginda : Malam ini adalah malam Nisfu sya’ban sesungguhnya Allah Memandang dan mengampuni Hamba-hambanya pada malam ini.


5. Dari Naufal al bakali bahwasanya:

Sayyidina Ali keluar rumah pada malam nisfu sya’ban dan memandang kelangit sambil berkata keluar pada malam nisfu sya’ban nabiullah Daud alaihissalam dan memandang kelangit dan berkata Ya Allah sesungguhnya malam ini adalah malam mustajab do’a tidak berdo’a seseorang melainkan engkau kabulkan.


6. Diriwayatkan dari Ka’ab al ahbar berkata:

Sesungguhnya Allah Mengutus malaikat Jibril pada malam nisfu sya’ban ke syurga dan memerintahkan dihiaskan syurga. Allah melepaskan dari api neraka pada malam ini hambanya sebanyak bilangan bintang di langit, sebilangan hari dan malam di dunia, sebilangan daun-daun pepohonan, seberat gunung-gunung dan sebilangan pasir-pasir.Korek Nisfu Syaaban yang tahun lepas.. Kredit ICCU Unikl

Tak lama lagi nak masuk bulan Ramadhan kan ?
Sudah bersiap sedia kah kalian semua menghadapi Ramadhan kali nie?
Dengan keadaan cuaca yang panas dan mungkin berlarutan sehingga bulan September nie,
orang ramai dinasihatkan supaya banyakkan minum air masak pada waktu sahur..
Severe dehydration might lead you to have confusion, headaches, comma and probably shock death..
Pastikan badan mempunyai water content yang cukup untuk berpuasa..
Dinasihatkan 2-3 liter air masak sehari..p/s: Ni gambar malam 15 Syaaban 1435H.. Bulan penuh dan cantik.. Subhanallah :)Thanks for reading ! Do drop some comments!

0 luahan perasan mereka:

Post a Comment

http://www.picgifs.com/avatars/animals/ladybug/avatars-ladybug-802520.gif
Komen-komen lah.. Jangan segan ok.. :)
komen baik saya puji..komen kritik saya terima..
komen kejam saya rejam kamu... wakakaka...